Saturday, December 28, 2013

Study Time?

Assalammualaikum and Hai semua,

Bila waktu study yang sesuai untuk korang?. Bagi aku, waktu tengah malam or sebelum subuh dan itu lah waktu study aku. Kerana waktu itu la ilmu aku dapat masuk. Jika tidak, tiada makna nya study terutama waktu petang sebegini. Duduk depan laptop, nak buat assignment last-last tengok blog sendiri lalu, hah x jadi nak study. Bukan malas tapi bukan itu bukan waktu study ku.Sampaikan kawan sebelah aku pun terjebak join sekali blogging. Kan cokelat smarties. hehe
Korang lak cam ner? Hope so korang tahu bila waktu yang sesuai. Soalan ini sesuai untuk orang yang masih belajar. Tetapi bagi aku, setiap hari kita akan belajar benda baru. True or not?. Please say TRUE, please. hehehe. Dari kehidupan seharian kita, kita belajar sesuatu di dalam kehidupan. Tu bukan maknanya belajar kan. Aku harap uols semua dapat belajar dan habiskan apa yang dipelajari secepat mungkin. Aku selalu cakap benda ini kepada staff baru aku, aku cakap nak kerja sini, setiap hari kita akan belajar benda baru. Itu salah satu motivation buat mereka untuk terus stay kerja. kalau mereka nak berenti bukan salah aku la kan. hehehe.
Tips nak waktu belajar. Tanya diri sendiri, hanya anda yang tahu bila waktu yang sesuai. Mari lah kita pelajar yang cemerlang. tetapi sem ini aku rasa aku ke laut, entah la kenapa. faktor umur kot. ataupun aku dah penat untuk belajar. 
Baik la tu je dulu topik untuk kali ini. See you when i see you!

Thursday, December 26, 2013

QA specialist vs UTM Student

Assalammualaikum..


Well, it's Friday. Semua orang tunggu hari ini sebab last day keje (untuk normal working hour macam aku). Esok dah start weekend dan I dah x ada kelas di UTM. Yahoooo!!! Masa untuk bersantai. Tetapi..x jugak, sebab nak kena study untuk final exam by next week and onwards. Boleh x permulaan tahun 2014, aku ada satu paper untuk aku hadapi. Ada ke patut final paper on 1st Januari. Sabar je la. Apa perasaan aku? Happy?. Takut?. Redah je, hope aku dapat lulus subject ini dengan cemerlang. So cuti weekend kena study habisan. Wish me luck okay. Thank you!
Ada yang tanya bagaimana aku boleh buat kerja sambil bekerja. Sebenarnya aku sangat penat. Tetapi alhamdullilah ada kawan-kawan dan keluarga yang support aku. Itu yang penting. Tetapi maaf kepada sesiapa yang ada aktiviti on weekend, yang aku x dapat join. Bukan apa, tugasan aku sebagai student menghalang aku join sekaki. Kena book aku awal-awal okeh. macam la ko nih menteri ke artis ke. puitt..hehe  . Penat, tekanan, macam2 la perasan tetapi aku cuba tidak terlalu mengikut perasan. Yang penting aku dapat grad dengan baik nya sebagai student yang cemerlang. Selepas itu, nak sambung belajar lagi ke peringkat lebih tinggi. Selagi masih ada nyawa, selagi itu aku terus perjuangkan.


Bagaimana aku manage?. Senang, on weekdays aku sebagai pekerja dan weekend aku sebagai student. Kadang-kadang assisgment tu last minute dapat siapkan. Bukan apa masa weh. Tetapi bantuan kawan-kawan dan lecturer menjadikan aku semangat nak siapkan dan jadi pelajar cemerlang. Tetapi aku bukan scorer la. Sebab aku nih banyak malas. sedar pun diri itu kan Tetapi kalau dah sampai rajin aku, hah terkejut masing-masing dibuatnya. Laman sosial dan alat teknologi adalah pengantara sangat penting untuk pembelanjaan aku. Dulu aku macam tidak percaya aku jadi part time student. Actually, aku dah lama nak masuk UTM tetapi kenangan bersama Dir buat aku delay je nak sambung belajar situ. Sapa dir. Dia exbf yang aku paling sayang. Nanti la cerita kalau perlu. Hehehe. Bila dah 30an ini la baru terhengeh-hegeh nak belajar. Terasa muda kembali. perasan cik suria sorang ini kan. 
Tips? Mudah, bertawakal kepada allah, pandai bahagi masa. Fizikal dan mental kena kuat. Jangan mudah mengalah, Be positive always. Percayalah jika anda percaya anda boleh buat, sure anda boleh. Anda kena tau apa niat anda  okeh. Jika anda percaya anda boleh lakukan, in sya allah semua akan dipermudahkan. In sya allah. 

Baik lah itu sahaja kisah PART TIME STUDENT seperti saya. Hope sapa-sapa nak jadi macam saya. Sila pilih tempat yang sesuai dengan bidang anda suka, kewangan anda dan paling penting anda willing nak buat bukan kerana terpaksa. Biar IKHLAS okah. Dah dah nak sambung buat kerja kerja aku ni mmg x pernah habis ada je sabar je la. See you again. Bye!!

 

Tuesday, December 24, 2013

Ignore , block or doing nothing

Hey mood menulis datang lagi. I not sure if ada pembaca or not, but I nak share what i feel now. Sorry if you think this is annoying or what. Blog aku sesuka hati hatu aku la. terkasar lak..sorry. I still di opis menunggu my bro pick up me. Oh my baby still kat bengkel. Hope he will get well soon. Call bengkel x pick up dan bro said the shop have closed. Maybe chritsmas eve. However. Selamat Hari Natal to all friends yang celebrate ek.
About the topic, you all pernah rasa x kena block dengan sesorang kat laman sosial or application. What you feel?. I senang je if ada valid reason, be respect maybe dengan cara itu dia akan lebih comfortable. Yang i paling pantang without reason. Hello ko dah kenapa?. Ok if because me?. Im sorry I know im annoying something i predictable. Serius. My family and my bff know about me. Why? Yes because sejarah hidup I. I nampak cool di luar di dalam hanya ALLAH SWT yang tahu. I prefer people block me with explanation, yes we always learn about life from somebody else. So kalau kita buat salah, kita tau dan cuba baiki kan diri. I paling x suka tau! Tetapi sapalah kita untuk menghukum nya. just say THANK YOU SEBAB BLOCK AKU!!! Aku jarang nak block orang kecuali kalau dia SPAM dan punyai niat yang x elok. x salah kan. 


Please ek kalau anda rasa dia annoying atau menyampah sangat dan rasa nak unfriend dengan kawan korang, please explain dan beritau reason. Block la lepas tu. Better daripada orang tu terkapai-kapai tatau salah apa. Tertanya-tanya.Apa orang cakap apa2 bawa berbincang kan. 

Hilang seorang kawan bukan hilang semua kawan. Tetapi biarlah kita berbaik sesama sendiri. Jika masalah bawa berbincang tau. Jangan ignore orang tanpa sebab. Tak baik tau!. Nak block, block je semua. Jangan satu-satu nak block. Sakit hati. Aku x emo just tulis je. Tulisan x sama apa kita rasa.  



Monday, December 23, 2013

BETO KUSYAIRY

Assalammualaikum and very good morning,



Alhamdullilah hujan di luar tu. So before g kerja, rasa nak tulis something kat my home sweet home ini. Actually, nak dekat dengan new year ini, ada la ter "flash back" old memories. Sejak semlm, teringat-ingat, biasa la, semua itu tetap dalam ingatan dah menjadi sejarah buat kita. I believe semua di sini akan merasainya. How we handle it, nak nangis ke, nak gelak ke depends what kind of memory kita rasainya. Semalam just a normal la no nangis no gelak2, just a great smile je. :) 
Well the main point is bukan pasal ini pun, nanti la when i ready to write it, i will!. In sya allah sanggup ke nak ingat kenangan silam?. hahahahhaha. Ok, sekarang every morning or before sleep, pasti aku akan layan youtube tengok lakonan Betto woit salah la BETO KUSYAIRY. For me lakonan dia banyak motivation la, yeap mmg la dia ikut dialog tetapi cara penyampaian dia sampai la. Maklumlah i dont have my other half so kena la cari motivation sendiri. hehehe. Every time lakonan dia je, sure hidup, waktu dia jadi nakal, innocent, alim, ganas or whatever la I LIKE. Actually I dah lama suka dia sejak dia jadi ALONG tu. Gila x suka. Yes i support local act. HIDUP ALONG..OPS MALAYSIA!!!!. X sangka lak bila besar still suka dia walaupun dia x pakai maskot along tu. Alhamdullilah dia dah jumpa jodoh dia and she so lucky have him and they meant to be aku x jeles ok aku happy je. serious. I akan support dia sampai bila-bila. He a good actor selain abang aaron aziz. Dia Singaporean. Ini Malaysia nyer, so pandai kan i pilih setiap negara ada IDOLA or sumber inspirasi utk kita teruskan hidup. I suka suara dia cam unik di dengar. You go Beto!. He different, that what i can say. The act is like natural, mcm tu la dia. But i believe perangai dia dengan I lebih kurang. Kata sebaya 80an but we still Young!. I hope i can meet him and tatau la apa jadi. Tunggu je la. Kalau dia baca blog ini, please please i nak jumpa n jadi kawan you. And serius ni. x main2 der..hehehe


Semalam, someone cakap I macam ini bunyinya "taste you dasat2 sume..kekekeke" . Why?. Because i cakap i suka Beto and Aaron. Heloo sah2 laki orang, sure x dapat. Janji mereka buat I happy. Yelah aku ini pun suka mereka sebagai peminat je tapi x ada la melampau imganisi aku. Ada sebab mengapa aku suka depa. Orait. Like what i say as my sumber inspirasi. Everyone have their own inspirer right?. Tell me if i'm wrong. Kadang-kadang manusia lain akan menjadi kita lebih kuat maju ke depan. Sebab tu I kena layan cite betto, abang aaron .Baru semangat sket. Apa-apa pun If i dapat my soulmate like both of them. I think i the lucky person in the world. OPs.. Doakan tau. Nanti la I tulis what i like about guy..banyak nya aku nak tulis. tu la malas nak check rumah ini lagi. Padan muka ko. Thank you so much. 
Apa pun I doakan mereka berbahagia bersama keluarga tersayang dan hasilkan karya yang terbaik untuk kita. Siapa lagi nak sokong mereka jika bukan kita rakyat malaysia amnya dan melayu khasnya. Eh. Jap. Lupaa..semalam budak Opis  aku ingat aku dah GILA sebab Beto tetapi mereka tatau apa sebab aku layan Beto sekarang macam makanan Jepun Betto tu lak bunyinya. hehehe sorry Beto.Lagipun Betto mmg favorite aku terutama di KLCC. G la try. Sebab someone tu la aku kembali kepada Beto. ops kembali minat la. Aduhai. Character mereka sama, kadang2 lakonan beto tu sama je dengan someone tu. Dia je tatau. hehehe. When i ready to tell about someone you. In sya allah it will. Biasa la bukan semua perkara kita boleh share. Ada yang hanya simpan di hati. Some one tu boleh la di jadikan sumber inspirasi tetapi dia bukan artis. X moh la kalau dia glamer, ssh nak layan perangai dia nanti. But he close with me, cuma ada sebab kadang-kadang I x nak contact dia sangat. Ada sebab. But thank to you buat I layan Beto balik serius mcm bunyi makanan, lapar ok.


Ok guy, i need to go. Nak g kerja, in sya allah, nanti I post summary of 2013 before end of year. Esok papa clause nak datang kasi hadiah. Are u Ready.? Bye wassalam.

Kalau korang x kenal beto tu sapa, hah bawah ni la dia. Gila korang x kenal, hebak kot lakonan dia. :)



Song of the Week

"Clarity"(feat. Foxes)

High dive into frozen waves where the past comes back to life
Fight fear for the selfish pain, it was worth it every time
Hold still right before we crash 'cause we both know how this ends
A clock ticks 'til it breaks your glass and I drown in you again

'Cause you are the piece of me I wish I didn't need
Chasing relentlessly, still fight and I don't know why

If our love is tragedy, why are you my remedy?
If our love's insanity, why are you my clarity?

(Hey-ay, hey-ay-ay. Hey-ay, hey-ay-ay. Hey-ay, hey-ay-ay. Hey-ay, hey)

If our love is tragedy, why are you my remedy?
If our love's insanity, why are you my clarity?

Walk on through a red parade and refuse to make amends
It cuts deep through our ground and makes us forget all common sense
Don't speak as I try to leave 'cause we both know what we'll choose
If you pull then I'll push too deep and I'll fall right back to you

'Cause you are the piece of me I wish I didn't need
Chasing relentlessly, still fight and I don't know why

If our love is tragedy, why are you my remedy?
If our love's insanity, why are you my clarity?

(Hey-ay, hey-ay-ay. Hey-ay, hey-ay-ay. Hey-ay, hey-ay-ay. Hey-ay, hey)

Why are you my clarity?
Why are you my remedy?
Why are you my clarity?
Why are you my remedy?

If our love is tragedy, why are you my remedy?
If our love's insanity, why are you my clarity?

Still "Single"

Assalammualaikum,


Ya ampun aku tatau ler kenapa aku lupa rumah aku yang ini. Minta ampun!. Kerana my real life busy sangat busy apa pun aku sendiri x pasti .  Ni aku nak story morry sini sebab aku x ada mood di opis dan selepas baca wife Beto Kusyairy nyer blog. Such a great blog that i can know them better. Kan best kalau dapat cari kawan mereka. Rupanya mereka sebaya aku.. Can i be your friend beto and Tisha.
Muka x malu la aku ini kan..hahaa

Check it out blog dia di bawah:

http://pinkbyarcht.blogspot.com/

Well, macam you all tahu yang I'm Still SINGLE. Proud of it!!! poyo poyo..


Why?


Sebab i did not meet my "soulmate" yet. I did not where he is?. People say woman will start when she 25 years old. But for me, 33 pun still single. But IM OKAY okay la sangat, tgk orang kahwin pun sasau. I believe semua tu jodoh daripada Allah swt. Tipu la kalau lepas i clash last year, last year eh. bukan 2 tahun eh..kenapa lambat masa berlalu nih.. i x jumpa mana guy ala cruch gitu. Ada but they no belong to me. Some of them dah jumpa soulmate mereka. Alhamdullilah it a good news for me. I happy for them kadang-kadang marah gak sebab kata janji setia last2 kahwin org lain. duh... Maybe because my name "SURIA" mean menyinari, i can give the sunshine to them. That's great. POSITIVE MIND please. 

Orang cakap umur dah lanjut, x kan x nak kahwin kot!. Heloo sapa cakap x nak kahwin kan. Semua kat dunia ni ada hati nak kahwin. Cuma percayalah bukan masa ini untuk aku berjumpa dia. Even aku rindu sangat soulmate aku tu, sampai menangis2 la dibuatnya. Em, where u my dear darling sweetheart abang ku sayang ku...JIWANG SIOT!!!!

APa pun please please please doakan i jumpa my soulmate soon. :) Amin! 

Ok la nanti i update later. My bos dah masuk. See you later.




Sunday, March 17, 2013

Leone Lewis - Run

Salam Readers,


Well, what is your favorite song currently. Sejak semlm, ada suatu lagu bermain di kepala ku. FOr me, it more motivation for myself. However thanks to my super buddy Azrul who send this song at FB. I really appreciated it. Lets karok! Rindu betul dengan karok dgn ko, leh amek video hang lagi. Jangan marah ek. Gurau2 je. :)

So guys enjoy the song. I hope you also will like it same like us. 


I'll sing it one last time for you
Then we really have to go
You've been the only thing that's right
In all I've done

And I can barely look at you
But every single time I do
I know we'll make it anywhere
Away from here

Light up, light up
As if you have a choice
Even if you cannot hear my voice
I'll be right beside you, dear

Louder, louder
And we'll run for our lives
I can hardly speak, I understand
Why you can't raise your voice to say

To think I might not see those eyes
Makes it so hard not to cry
And as we say our long goodbyes
I nearly do

Light up, light up
As if you have a choice
Even if you cannot hear my voice
I'll be right beside you, dear

Louder, louder
And we'll run for our lives
I can hardly speak, I understand
Why you can't raise your voice to say

Light up, light up
As if you have a choice
Even if you cannot hear my voice
I'll be right beside you, dear

Louder, louder
And we'll run for our lives
I can hardly speak, I understand
Why you can't raise your voice to say

Nak layan video? then click on link as below:


Saturday, March 16, 2013

Ex BF aka Tunang

Assalammualaikum dan Salam 1 Malaysia.

Nice topik kan. Majoriti daripada kita sure ada ex pasangan kan tidak kira la BF, Tunang or Suami. Tetapi ada x antara kita pernah rasa teringat ataupun rindu pada mereka. Sila like jika ada. Nak angkat tangan sure x nampak kan.  


Well, if you notice saya ada cakap pasal nak berkahwin pada tahun lepas. Itu semua POYO! sahaja. Jika di takdirkan dan disuratkan di dalam diary kehidupan saya bahawa Mr. F bukan jodoh saya maka bukan DIA. Sebab itu, majlis itu tiada. Maafkan saya teman-teman sebab tidak dpt makan nasi minyak tahun lepas. Tadah tangan dan doakan saya berjumpa my Mr. Right this year. Amin.


Sapa yang tak nak kahwin kan. Sure semua nak, lagipun itu kan tuntutan agama. Ops!, lengkap ke diri aku dengan bab-bab agama ni. In sya allah. Ye, saya memang dah lama rasa nak kahwin sejak 23 tahun yang dulu tetapi sampai la ni 32tahun 6 bulan still maintai. Tetapi den bangga semlm ada orang cakap umur den 29 tahun. TQ! Rasa awet muda sangat. Apa petuanya, nanti ek.

Back to topic, saya memang tering kat kan dia. Sebab dia banyak ajar saya erti kehidupan di awal 30an ini. Saya tidak salahkan dia 100% sebab saya tau saya ada salah. Saya tahu ada sebab mengapa ini terjadi. Saya cuma harap dia tidak buat perangai sama itu dengan perempuan lain. Alhamdullilah, saya dapat tahu dia dah nak kahwin. Good!. Amin!


Sedih?. Mungkin tidak. Padahal menangis semalam dalam kereta. Saya menangis bukan apa, bila tekenangkan ayat2 yang cukup pedih yang dia katakan. Itu lah setiapa kebaikan kita, sure ada kelemahan sama ada kita sedar ataupun tidak.  Cukup pedih kalau nak diikutkan tetapi kenangan terindah bersama dengannya selama 2 tahun itu, kdg2 buat kita terpikir macam-macam.
Alhamdulillah saya dah lama move on, Now ready for my soulmate. Usaha dan doa itu paling penting. Saya akan menanti mu wahai abang ku bakal suami ku. Jiwang?. Of course, hati saya lembut. 





Kepada Mr. F,


i maafkan you dan i harap you berbahagia dengan bakal isteri you. Tp ingat apa sahaja janji tu tunaikan dulu, sebelum di ikat. padahal dah pun. I marah?. yes, tp buat apa nak marah, setan lagi suka. I akan kuatkan semangat I dan i akan ingat what you have say to me. Maafkan I because i cannot be your future wife. We not meant to be even we have try. Your promises to me is just POYO!. Our journey ended but my new journey have begun. Take care.


Tidak perlu la nyatakan apa sebab utama. Biarkan la ia menjadi rahsia. Kalau nak tahu, calling calling I. Ok la semua, sila comment if anda merasainya juga. 





Salam.

17th March 2013, 1.45am




Sejarah 2012 :)

Assalammualaikum,


Hi! Sorry lama menyepi, kerana terlalu khayal dengan dunia di luar sehingga lupa kepada rumah ku di sini. Macam mana pun 2012 ada banyak kenangan pahit daripada manis yang berlaku. Impian ku untuk menjadi WIFE tidak menjadi kenyataan. Sila lihat posting sebelum ini mengenai idaman perkahwinan ku. Sedihnya. ..
Apa orang kata jodoh tidak kesampaian. Tidak mengapa la, mungkin ada hikmah di sebalik yang berlaku ini.Biarlah ia menjadi rahsia. Perpisahan dengan nya memang buat aku sedih tapi alhamdullilah sekarang aku dah cukup kuat dan siap sedia untuk menerima orang baru mungkin jodoh ku. So mari kita cerita benda lain. X best pun cerita ini. 


Walaupun saya di dalam kesedihan tetapi kawan-kawan saya banyak membantu. Terutama daripada program training yang aku sertai di pejabat ku. Daripada situ, aku dapat mengenali sahabat yang buat aku gembira dan ada waktu aku down. Thanks korang sebab sudi jadi sahabat aku. Korang tau siapa diri korang.
Now, tiada apa nak cite biarkan dia menjadi sejarah dan semoga 2013 ini menjadi tahun yang mengembirakan ku. In sya allah. Nanti saya cite pasal azam saya okeh. Bye 2012..Hai 2013, be nice okeh. 


Enjoy the best picture of the end of year:




Tidak akan lupa kenangan paling indah sepanjang bekerja di sini. Segala tunjuk ajar akan di kenang sampai bila2. Even ku kecundang di pertengahan jalan namun ku tetap terus berjuang di luar. Semoga persahabatan yang dibina adalah untuk selamanya. Terima kasih di atas tunjuk ajar semua panel. In sya allah saya akan menggunakan sebaik mungkin. 

Pandanglah ke hadapan tetapi jangan lupa lihat ke bawah. 

Sekian, terima kasih.


 

Wednesday, March 13, 2013

10 Items You cant Live Without


10 Items You Cant Live Without

1. Blackberry

Nowadays, blackberry ke, Iphone ke atau apa je gadget idaman kalbu semua orang akan menjadi benda yang x boleh tertinggal. Bagi aku, BB nih adalah alat aku communicate dgn kawan-kawan, family members dengan lebih dekat. Selain itu, mudah je nak update or schedule jadual.

2. Nokia E71

My second handphone yang menjadi kesayangan ku sampai bila sebab dia la handphone yg pertama aku boleh surf internet di mana sahaja asalkan ada WIFI. hehehe. Tetapi selalunya telefon ini macam di anak tirikan. Sorry dear. 

3. Wallet

Kalau x bawa, kes naya sebab semua dokumen, IC, kad bank, duit ku, apa lagi ek maklumat yang penting semua di perlukan.

4. SAMSUNG NOTE

Yes my new gadget kesayangan ku yang baru beli last year masa bulan puasa. Terbaik, aku leh melukis, mengeditkan picture. update gambar-gambar menarik. Segalanya buat saya rasa ia gadget terbaik buat masa ini. Tidak perlu bawa kamera Nikon aku ke mana.Selain itu, aku leh main games fav ku. Apps pun download free je. 

5. Minyak Wangi

Jika anda wanita kan, sure ini benda wajib yang anda mahu bawa. Tidak boleh tanpanya sebab ia beri keyakinan buat kita kan. Betul x?

6. Make up

Ini salah satu barang wajib okeh, yelah mana tau client ke ataupun nak g dating or mengusha seseorang kan sure barang make up ini diperlukan. Salah satu buat wanita sangat yakin okeh. kan kan.

7. Kunci kereta & Rumah

Kalau x ada kunci kereta cam ner nak jalan sana sini.. 

8. Candy

Isk aku sekarang nih tidak boleh tanpa nya. Kalau di dalam jem or tgh drive benda ini wajib buat hilang bosan or mengantuk. 

9. Nikon N7100

Yes this is my baby forever n ever. I love photo shot. Cannot live without him but tgk mood ler, agak-agak rasa ringan untuk membawa nyer. Tetapi impian ku menjadi kenyataan, sejak awal 20an lagi impikan DSLR. Alhamdullilah dapat gak sejak 3 tahun lepas. :)

10. MAC book Pro

Kerana aku student multimedia, Mac Book Pro ini sangat membantu untuk belajar aku. Kalau ikutkan hati beli je laptop biasa. Tetapi yelah kan benda ini bgs. Cuba la lawat mana2 kedai Apple untuk saksikan diri