Wednesday, February 05, 2014

January Vacation: Ho Chi Minh, Vietnam

Helooo readers. Assalammualaikum.

Sorry lambat update, banyak perkara yang penting buatkan saya tiada masa untuk update di sini. Actually this year, aku target tiap2 bulan aku akan g vaccay ke mana saje. Cuti-cuti malaysia asia kalau mampu ke tempat sejuk. ko mampu ke?. So mari kita cerita trip pertama aku iaitu ke VIETNAM.
Ini adalah pertama kali

  • G Vietnam
  • Naik Vietnam airlines
  • Vacation with UTM Space Buddy
  • Redah tanpa tour guide
  • Shooping sampai lupa diri
Apa pengalaman aku dapat eh?


  • Kena maki dengan orang Vietnam
  • Komunikasi dengan mereka guna bahasa dan duit Malaysia
  • Makan makanan tidak halal
  • Kopi Vietnam yang halal dan sangat sedap
  • Lintas jalan dan di elek oleh motor or kereta
  • Terminum air kepala berakohol
  • Makan roti subway tak halal (kena tipu dia cakap halal tapi x sebenarnyer)
  • Jumpa kawan-kawan baru dari Malaysia dan juga mat sallleh
  • Shooping kain yang sangat murah
  • Makan maggi gunakan gelas
  • Buffet hotel ada pork (tapi aku amek yang boleh di makan dan halal okeh)
  • Belajar bahasa Vietnam
  • Mengayat gadis-gadis vietnam (untuk dapat discount tau, pandai ayat pandai la dapat murah. I not lesbo okeh. hehe)
Pendek kata pengalaman pahit manis yang menarik. Pasal tidak halal itu sebab kami tidak tau. Masa pergi Vietnam ini, tanya la pada orang muslim Vietnam dan jangan cuba sekali-kali makanan or minuman yang ada tidak pasti kesahihan kehalalan dia ok. Ini pengalaman yang menarik dan pengajaran buat diri aku dan kawan sendiri. Masa kat sana pun, ada la seisi salah faham n gaduh kecil, biasa la orang sana ganaz bikin panas je. Thank you kepada UTMSpace buddy aku kerana sabar dan sanggup bersama menempuh dugaan di sana. Next trip jangan lupa ke Istanbul lak. Tu kena simpan duit dari awal. Hope dapat la aku g Istanbul, macam kisah Beto dan Lisa. "Istanbul, aku datang".
Enjoy dulu gambar-gambar perjalanan kami daripada KLIA ke Saigon...

















Gambar masa di Saigon nanti tau. will be continue later. tggu tau. 

Thursday, January 09, 2014

Welcome 2014

Hai korang!

Cam ner this year nyer celebration. Untuk aku, tahun ini permulaan sangat unik sebab aku kena hadapi final exam. Boleh tak x bertapa seronoknya hidup kan. Orang lain seronok cuti lepak di umah?. Aku kena study sblm new year. Tetapi alhamdullilah, aku berjaya gak aku jawab final exam. Berkat study group dengan geng study aku. Thanks a lot korang, hanya tuhan dpt membalas jasa semuanya. Amin.

Walaupun sibuk nak exam, smpt la malam new year tgk bunga api ko. Dekat je kt curve. Apa pun tq my bff murni bawa g makan d uptown n layan bunga api.  

No no no.. Bkn tu je utk someone yg ajak gak aku kuar even dia penat bekerja habis 1230 pm. Gigih dia teman aku di mamak study utk final aku. Gila kan tu la sebab aku x cukup tidur n nasib baik x mengantuk dalam dewan peperiksaan. 


Tetapi habis je exam layan kfc mengantuk dan terus la tidur. Tu la kisah new year ku. Unik menarik dan penat. Ok la tu je dulu. Lepas nie nk cite pasal pengalaman belajar scuba diving okeh..see ya..




Friday, January 03, 2014

Selamat Tinggal 2013

Assalammualaikum wbt

Wah dah masuk 2014 kan. Selamat Tinggal 2013. Banyak kenangan manis pahit suka duka dan macam-macam di campur2 semua sudah jadi kenangan. Bagi aku, aku sentiasa move on dan cuba tidak mengingati kenangan lama terutama yang pahit. Jika manis, sure senyuman terukir dibibir ini. :) Always be positive okeh.
 

So entry kali ini, just summary apa aku jalani sepanjang 2013. Dah ready ke semua?. Aduhai awat la sejuk sangat bilik opis aku ini. Tak tahan tau. Memory of 2013 will start by now...Sorry kalau panjang sangat okeh 

6 bulan pertama (January-June 2013)

Permulaan tahun 2013 berjalan dengan lancar, aku dah kembali ke department asal aku iaitu QA Department setelah hampir 3 bulan aku pergi LEADS PROGRAM. Biar lah aku kalah dipertengahan tetapi itu la kenangan paling menarik sepanjang tahun 2012. 
Selain itu, tiada apa yang menarik sepanjang 6 bulan pertama. Aku hanya menjalani kehidupan aku seperti biasa. Sepatutnya aku kan kahwin dalam bulan 5 or 6 tetapi kandas dipertengahan. Bila di ingat balik, nak nangis pun ada tetapi aku fikir semula, buat apa nak sedih mengenai dia. Dia pun dah jumpa cinta baru yang dia sayang sangat itu. Even ko kutuk dia kat aku, aku tahu ko sayangkan dia. Aku rasa la kan dia dah kahwin dengan perempuan itu. Semoga bahagia. Please dont come back to me as i dont want you in my life anymore. Bukan benci tetapi just x nak pisang berbuah berapa kali dah. Saya doakan awak berbahagia ok Mr. F.




Sebagai student, aku sibuk dengan Final Exam la, dengan kelas la. Mcm2 la, kita kasi redah je. Hidup kita ini, tidak akan habis dengan mencari ilmu dunia dan akhirat. Tak sangka dah 2 tahun aku sambung belajar kat UTM. Dari sini aku kenal dengan ramai kawan yang sama2 senasib sejiwa yang kena korbankan weekend utk mencari ilmu ini. 

 


6 bulan terakhir (July-December 2013)

Hah yang paling menarik untuk bulan terakhir ini adalah Kita dapat berpuasa di Bulan Ramadhan. Raya Idul fitri. Tahun ini, kita beraya di Kuantan Pahang. Nak rasa kelainan dan memudahkan abang2 untuk berkumpul kan. Aku tidak kisah mana nak beraya asalkan bersama keluarga tersayang. Dan masa ini dapat jumpa ex-schoolmate walaupun tidak semua janji kawan2 rapat aku dapat berjumpa dengan mereka. Berkumpul sedara mara, meriah sangat tau. 
 

Tetapi yang paling menarik adalah selepas raya, iaitu my best ever vacation of the year iaitu pergi ke MABUL ISLAND masa Merdeka . Mau tak best kan, seronok sangat. Celebrate Merdeka di MABUL ISLAND!!!! Dah la first time datang ke Sabah, walaupun hanya Tawau dan Semporna. Tetapi ia telah melengkapkan percutiaan di seluruh Malaysia. Akhirnya!!!.. Alhamdullilah. Di sana, walaupun tiada pasangan tetapi saya jumpa ramai kawan baru di pulau. Serius saya suka pergi pulau. Meh la ajak saya ke pulau mana-mana. Kalau saya free, saya akan lapangkan waktu saya untuk bersama anda ke sana. Dan saya akan repeat ke Mabul bulan 4 ini dengan tugas baru iaitu DIVING. Hari tu snorkeling, x puas okah. Kalau nak ke Mabul, please la Dive. Baru puas hati, serius wa cakap lu. 



 
September adalah bulan saya di nantikan iaitu My BIRTHDAY!. dan dapat jumpa kawan-kawan UTM setelah bercuti sem kan. Tak celebrate mana pun. Dah tua ini x payah la nak celebrate kan. Lagipun tiada half of jiwa. mana la dia kan. Rindu. :)
Masa bulan November, I meet someone yang buat I terfikir something. Satu falsafah baru iaitu "I need someone not I want them so deeply". Sejak jumpa dia, i feel i should be what i should be. Don't think too much about marriage. Just be cool and when time is right, i will meet my other half. In sya allah. I miss you so much dear". Tetapi dia skrg dah x ada, i dont know la what wrong yang buat i kat dia. Btw, i wish all the best and you jumpa apa you need ok baby!. 


Bulan ini juga la my superb close cousin kahwin, so macam2 persiapan kena buat. I dah la orang penting, masa nikah dan kahwin dia. I kena jadi PA dia gtu. Alhamdullilah majlis dia dah selesai. Majlis aku. tunggu tau!.Congrats Wani & Hafiz. I love both of you so deeply. Even you dah kahwin, you tetap my sis forever.





December, hah masa ini la jumpa someone tu. Padahal lama dah kenal cuma masa 11-12-13, baru i dapat jumpa dia. Orang lain sibuk kahwin tunang la declare la apa la. Tetapi i meet someone yang sangat special in my life now.. Kebetulan or adakah itu petanda? Kita tidak tahu berserah padanya. Bagaimanapun I sangat gembira jumpa you. Thank you buat i marah, annoying, benci, senyum, gelak, macam2 you buat kan. Apa pun i suka sangat kawan dengan you. Percayalah you mmg my friend forever ever. Biar beza umur kita jauh sangat. Tetapi our relationship forever ever!!! Biar lah you kejap ada kejap x ada macam chipsmore tetapi you tetap menghantui i sebab you budak kecil, pakcik, kawan gila i okay. Ingat ini tau. I suka giler dengan someone ni. Biarlah i panggil dia someone ok. :P
 

Tamat sudah 2013

Itu je la summary dapat aku buat, bukan semua boleh di coretkan sini. Hanya yang aku rasa special dan masih dalam ingatan ini. Aku dah tua banyak dah lupa.  
 

2014?

Aku tiada resolution utk tahun ini. CUma aku harap ada miracle berlaku dan berikan kehidupan yang lebih indah daripada sebelumnya. Kita kena sentiasa MOVE ON dan teruskan kehidupan seteruskan. Saya maafkan semua orang yang muncul di dalam tahun 2013 dan saya bersedia menghadapi segala nya untuk tahun 2014. So kita tunggu tau apa entry seterusnya.

Happy New Year 2014!!! 




Saturday, December 28, 2013

Study Time?

Assalammualaikum and Hai semua,

Bila waktu study yang sesuai untuk korang?. Bagi aku, waktu tengah malam or sebelum subuh dan itu lah waktu study aku. Kerana waktu itu la ilmu aku dapat masuk. Jika tidak, tiada makna nya study terutama waktu petang sebegini. Duduk depan laptop, nak buat assignment last-last tengok blog sendiri lalu, hah x jadi nak study. Bukan malas tapi bukan itu bukan waktu study ku.Sampaikan kawan sebelah aku pun terjebak join sekali blogging. Kan cokelat smarties. hehe
Korang lak cam ner? Hope so korang tahu bila waktu yang sesuai. Soalan ini sesuai untuk orang yang masih belajar. Tetapi bagi aku, setiap hari kita akan belajar benda baru. True or not?. Please say TRUE, please. hehehe. Dari kehidupan seharian kita, kita belajar sesuatu di dalam kehidupan. Tu bukan maknanya belajar kan. Aku harap uols semua dapat belajar dan habiskan apa yang dipelajari secepat mungkin. Aku selalu cakap benda ini kepada staff baru aku, aku cakap nak kerja sini, setiap hari kita akan belajar benda baru. Itu salah satu motivation buat mereka untuk terus stay kerja. kalau mereka nak berenti bukan salah aku la kan. hehehe.
Tips nak waktu belajar. Tanya diri sendiri, hanya anda yang tahu bila waktu yang sesuai. Mari lah kita pelajar yang cemerlang. tetapi sem ini aku rasa aku ke laut, entah la kenapa. faktor umur kot. ataupun aku dah penat untuk belajar. 
Baik la tu je dulu topik untuk kali ini. See you when i see you!

Thursday, December 26, 2013

QA specialist vs UTM Student

Assalammualaikum..


Well, it's Friday. Semua orang tunggu hari ini sebab last day keje (untuk normal working hour macam aku). Esok dah start weekend dan I dah x ada kelas di UTM. Yahoooo!!! Masa untuk bersantai. Tetapi..x jugak, sebab nak kena study untuk final exam by next week and onwards. Boleh x permulaan tahun 2014, aku ada satu paper untuk aku hadapi. Ada ke patut final paper on 1st Januari. Sabar je la. Apa perasaan aku? Happy?. Takut?. Redah je, hope aku dapat lulus subject ini dengan cemerlang. So cuti weekend kena study habisan. Wish me luck okay. Thank you!
Ada yang tanya bagaimana aku boleh buat kerja sambil bekerja. Sebenarnya aku sangat penat. Tetapi alhamdullilah ada kawan-kawan dan keluarga yang support aku. Itu yang penting. Tetapi maaf kepada sesiapa yang ada aktiviti on weekend, yang aku x dapat join. Bukan apa, tugasan aku sebagai student menghalang aku join sekaki. Kena book aku awal-awal okeh. macam la ko nih menteri ke artis ke. puitt..hehe  . Penat, tekanan, macam2 la perasan tetapi aku cuba tidak terlalu mengikut perasan. Yang penting aku dapat grad dengan baik nya sebagai student yang cemerlang. Selepas itu, nak sambung belajar lagi ke peringkat lebih tinggi. Selagi masih ada nyawa, selagi itu aku terus perjuangkan.


Bagaimana aku manage?. Senang, on weekdays aku sebagai pekerja dan weekend aku sebagai student. Kadang-kadang assisgment tu last minute dapat siapkan. Bukan apa masa weh. Tetapi bantuan kawan-kawan dan lecturer menjadikan aku semangat nak siapkan dan jadi pelajar cemerlang. Tetapi aku bukan scorer la. Sebab aku nih banyak malas. sedar pun diri itu kan Tetapi kalau dah sampai rajin aku, hah terkejut masing-masing dibuatnya. Laman sosial dan alat teknologi adalah pengantara sangat penting untuk pembelanjaan aku. Dulu aku macam tidak percaya aku jadi part time student. Actually, aku dah lama nak masuk UTM tetapi kenangan bersama Dir buat aku delay je nak sambung belajar situ. Sapa dir. Dia exbf yang aku paling sayang. Nanti la cerita kalau perlu. Hehehe. Bila dah 30an ini la baru terhengeh-hegeh nak belajar. Terasa muda kembali. perasan cik suria sorang ini kan. 
Tips? Mudah, bertawakal kepada allah, pandai bahagi masa. Fizikal dan mental kena kuat. Jangan mudah mengalah, Be positive always. Percayalah jika anda percaya anda boleh buat, sure anda boleh. Anda kena tau apa niat anda  okeh. Jika anda percaya anda boleh lakukan, in sya allah semua akan dipermudahkan. In sya allah. 

Baik lah itu sahaja kisah PART TIME STUDENT seperti saya. Hope sapa-sapa nak jadi macam saya. Sila pilih tempat yang sesuai dengan bidang anda suka, kewangan anda dan paling penting anda willing nak buat bukan kerana terpaksa. Biar IKHLAS okah. Dah dah nak sambung buat kerja kerja aku ni mmg x pernah habis ada je sabar je la. See you again. Bye!!